ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

26. септембра у нашој школи је обиљежан Европски дан језика, у организацији Актива страних језика и Актива српског језика. Ученици од 6. до 9. разреда су учествовали у радионици поводом овог догођаја. На више столова су припремљени квизови, укрштенице, игре меморије и друге интерактивне вјежбе из енглеског и њемачког језика, које су ученици радили у групи. Ученицима су у раду помагали и додатно објашњавали старији ученици, при чему је наглашена самосталност ученика у раду. Такође смо имали и ситуацију да ученици показују вјежбице и наставницима. Ученици су уживали у радионици и научили нове ријечи и изразе. Кроз ову радионицу смо славили различитост и богатство језика и култура.

ДАН БЕЗ АУТОМОБИЛА

Европска седмица мобилности је водећа кампања Европске комисије за подизање свијести о одрживој урбаној мобилности, промовишући промјену понашања у корист активне мобилности, јавног превоза и других чистих, интелигентних транспортних рјешења. Главни догађај се одржава од 16. до 22. септембра сваке године, а кулминира популарним Даном без аутомобила.

Тај дан је у нашем граду обиљежен 22. септембра, а учешће у манифестацији узели су и ученици 2-1 и 2-2 одјељења. Заједно са својим учитељима, родитељима и ученицима других школа, допринијели су обиљежавању овог догађаја тако што су  на ролерима, скутерима, бициклима и пјешице са транспарентима у руци прошетали улицама нашег града.

Овом приликом родитељи ова два одјељења су припремили занимљиве транспаренте и плакате са натписима и цртежима.

ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

У склопу тродневних активности поводом обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе у организацији Студијског програма географија ПМФ-а Универзитета у Бањој Луци и Географског друштва Републике Српске, те у сарадњи са Републичким педагошким заводом Републике Српске, одржане су едукативне радионице за ученике основних школа на тему  „Географске основе идентитета Републике Српске“.

Учесници радионица су били и ученици наше школе, чланови географске секције и додатне наставе из географије VIII и IX разреда заједно са ученицима основних школа „Доситеј Обрадовић“ и „Јова Јовановић Змај“ из Бања Луке. Ученици су имали прилику да прошире своја знања о простору Републике Српске, односно природно-географском потенцијалу и културно-историјским вриједностима који чине јединствене идентитетске одреднице Републике Српске. У такмичарском дијелу ученици су показали завидан ниво познавања националног простора, те уз плакету на поклон добили и комплет књиге са географском тематиком у издању ПМФ Бања Лука. У оквиру ове посјете ПМФ-у ученици су посјетили и Акваријум, гдје су имали прилику да виде ријетке и несвакидашње животиње из удаљених дијелова свијета (разне врсте змија и риба, а посебно питона и пиране). Наставник координатор ових активности била је наставница географије, Свјетлана Марић.

КЊИЖЕВНО ДРУЖЕЊЕ

15. септембра 2023. године, ученици 4-2 одјељења са својом учитељицом Марином Којић посјетили су Градску читаоницу и провели поетско послијеподне за дјецу са писцем Видом Вицком Вукелићем.

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ ЗА ПРВАЧИЋЕ НА ТЕМУ „БЕЗБЈЕДНОСТ У САОБРАЋАЈУ“

У петак, 8. септембра 2023. године, полицијски службеници ЦЈБ Приједор су одржали првачићима предавање на тему „Безбједност у саобраћају“.

Циљ предавања је упознавање ученика са правилима безбједног учешћа у саобраћају.

 

ОДРЖАНА ПРИРЕДБА ПОВОДОМ ПРИЈЕМА ПРВАЧИЋА

31. августа 2023. године, у нашој Школи одржана је традиционална приредба за првачиће.

Добродошлицу својим новим другарима првачићима игром и пјесмом пожељели су нешто старији основци.

Према ријечима директорице Горане Босанчић, у клупе по први пут сједа 151 првачић.

Након пригодног програма уз подјелу уџбеника и поклона пажње од стране предсједника Републике Српске и Градске управе Приједор, учитељи су прозвали мале ђаке и повели их на први час заједно са родитељима.

Они ће бити распоређени у три смјене у централном објекту школе и два подручна одјељења у Пухарској и Орловцима.